Jdi na obsah Jdi na menu
 


Historie TJ SOKOL Jalůvčí

1. 4. 2009

 Sokolové z Jalůvčí oslavili 65. výročí

V rámci Sokolské župy Severočeské-Novákovy je Tělovýchovná jednota Sokol Jalůvčí druhou nejmladší. Založená byla 10. března roku 1949 z nadšení lidí, kteří se přistěhovali do pohraničí. Během prvního roku fungování jednota získala celkem 73 členů, kteří pravidelně cvičili a trénovali. Snad vždy převládaly ženy cvičenky, ale ty dnešní si však asi těžko představí, že by si měly před cvičební hodinou zatápět, že by se necvičilo vůbec, protože není uhlí anebo jiné překážky.

V 50. letech komunisti Sokol v České republice zrušili. Jakýmsi jeho nástupcem se tehdy stal Československý svaz tělesné výchovy, v jehož rámci TJ na Jalůvčí stále působila.

Česká obec Sokolská byla znovu obnovena v roce 1990 a hned se do ní přihlásil i TJ Sokol Jalůvčí, který svým členům nabízel mimo jiné volejbal, jógu a další druhy cvičení pro všechny věkové kategorie.

Do znaku si sokolové na Jalůvčí zvolili květ puškvorce, který souvisí s původním názvem děčínské části – Kalmwiese. V minulosti byl německý název špatně přeložen na Telecí, z čehož se postupem času vyklubalo Jalůvčí.

Hlavními cíli místního Sokola se v 90. letech staly výchova sportovců, kteří mohou rozvíjet svůj talent, nabídnout sporty široké veřejnosti všech věkových skupin,kulturní a společenská činnost. Mezi tradiční sokolské akce patří například cesta pohádkovým lesem, sportovní turnaje ve volejbale a tenise a připomínkové akce významných výročí.

Náplní oddílů je zejména příprava na každoroční všesokolské slety, kde se předvádějí sokolové z celé České republiky. Od roku 1990 se jich TJ Sokol Jalůvčí pravidelně zúčastňuje.

Problémy na Jalůvčí začaly, když se do té doby využívaná tělocvična ocitla ve špatném technickém stavu. To způsobilo odliv asi osmdesáti členů. Cvičit se muselo v náhradních prostorách na Maxičkách a ve škole na Jalůvčí.

V roce 1998 ale Sokol získal pod svou správu venkovní hřiště, kde už v roce 1983 vybudoval tenisové kurty. O tři roky později se zde vybudovaly hřiště pro volejbal a fotbal. V roce 2005 TJ odkoupila „Pískáč“( lesní volejbalové hřiště), na kterém obyvatelé Jalůvčí hráli odbíjenou a nohejbal již v roce 1949. Zde taky započal dříve pod hlavičkou Feroxu před 35 lety činnost volejbalový oddíl TJ.

V areálu už dnes také stojí téměř dokončená stavba se sociálním zázemím a šatnami.

„V roce 2008 se podařilo dokončení hrubé stavby této budovy, provedly se zemní a odvodňovací práce, započaly přípravné práce pro rekonstrukci hřišť a výstavbu universálního areálu. Připravuje se i další projekt dokončení sociálního zázemí a vybudování sportovně kulturního infocentra na Jalůvčí.“

V současnosti má TJ Sokol Jalůvčí 103 členů ( oddíly všestrannosti, jógy, zdravotního cvičení, tenisu a volejbalu, beachvolejbalu a cyklistiky ).

Podívejte se na fotogalerii, najdete tam fotky od roku 1958 do roku 1978.

 

Náhledy fotografií ze složky Historie TJ Sokol Jalůvčí od r.1958